pondělí 16. března 2009

Karneval

Před postní dobou nastalo po celém Haiti karnevalové veselí. Školy jsou zavřené, pracovní povinnosti jdou strannou. Naše vesnice nebyla vyjímkou, a tak už několik týdnů před popelčení středou bylo možné vidět menší skupinky zejména mladých lidí, kteří procházeli vesnicí a hlasitě troubili, rachotili, zpívali a tancovali. K tomuto veselí nesmí chybět postava tzv. madigy, který je maskovaný škraboškou, vyrobenou z papíru, kartonu, či na hlavu tajemné postavy se jednoduše nasadí krabice. Tajuplný strašák je obvykle legračně oblečen, chůzí připomíná nemocného starce, partie určitých částí těla vycpané látkou působí legračně. Tento tajemný u dětí vzbuzuje obrovský strach, u větších naopak zájem a pobavení.
K bujarému veselí patří kromě zmiňovaných hlučných průvodů také zpívání písní a tanec.Na škole Saint Maria Gretti proběhl také karneval věnovaný našim žáčkům. Ti se na tuto slavnost nemohly dočkat už mnoho týdnů dopředu. Při příchodu do školy si každý nechal legračně namalovat barvičkami obličej. Po té se utvořil dlouhý had vlnících se školáčků, který vedli učitelé. Nechala jsem se přemluvit a v rámci bujarého veselí jsem si s dětmi pořádně zatancovala a zařádila na pódiu.
Myslím, že se podařilo zorganizovat povedenou akci, objednal se DJ, který mixoval živou haitskou muziku z obrovských reproduktorů, děti měly výtečný sváteční oběd.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Milá Evo!nesmírně Vám fandím .Ani si nedovedu představit místní podmínky,pro jaké jste se rozhodla.Věřte, Vaše práce jako i obětavost Otce Romana mají velký smysl.Věřím, že Bůh vám všechno jednou přičte k dobrému.Asi už dobře ovládáte kreolštinu což je základ dobrého vztahu s místními lidmi.Máte na blogu nějaké fotky?Moc se zajímám o dění na Haiti, jsem ráda za vše o čem nás informujete.Držím vám palce a vše s pomocí Boží ať se daří! Zdenka Nováková, Strážnice